Goed gebruik van licht in uw keuken

augustus 15, 2017

Goede keukenverlichting is noodzakelijk om plezierig te kunnen koken. En juist bij een woonkeuken is sfeerlicht ook erg belangrijk. Bij keukenverlichting is het verstandig om op een aantal punten te letten. Met een goed lichtsysteem zorgt u ervoor dat de keuken een aangename leefplek wordt.

Licht in de keuken

De keuken is een echte leefruimte. Een plek om samen te komen en niet alleen om maaltijden te bereiden. Om prettig te kunnen koken is goed werklicht wel een vereiste. Dan ziet u precies wat u doet. Verder zorgt plezierig licht in de keuken een aangename sfeer.

Met de hoofdverlichting verlicht u de ruimte. Zo heeft u direct en duidelijk overzicht van de keuken. In de meeste keukens is dit met een plafondlamp geregeld. Met een dimmer regelt u gemakkelijk zelf de gewenste lichtsterkte. Geef het aanrecht, de spoelbak en het gasfornuis extra licht, juist op die plekken is het belangrijk dat u ziet wat u doet.

Fluorescentielampen zorgen voor optimaal diffuus werklicht. Halogeenverlichting kunt u inzetten als spots onder de hangkastjes voor extra verlichting van het aanrecht. Houdt u er wel rekening mee dat dit bij reflecterende werkvlakken minder prettig is en ook schaduwen storend kunnen werken. Met diffuus werklicht reduceert reflectie tot een minimum. Ook LED-verlichting wordt steeds vaker in de keuken gebruikt. LED-verlichting is puur en helder van kleur en heeft milieuvriendelijke eigenschappen.

Licht boven de eettafel

Met gericht licht maakt u van uw eettafel een stralend lichteiland. Klassieke belichting boven een eettafel doet u met een hang- of slingerlamp op ongeveer 60 cm boven de tafel, dan voorkomt u dat het licht direct in de ogen valt, maar oogcontact met het gezelschap kunt behouden. Bij grotere tafels kunt u voor meerdere lampen kiezen van gebundeld licht met hoge glans als lichtbron, bijvoorbeeld een halogeenlamp. Met juist licht komt de maaltijd beter tot zijn recht en wordt nog smakelijker. Natuurlijk is dimbaar licht sfeervol en aangenaam en in combinatie met tafel- en staande lampen een stijlvol geheel.

TERUG NAAR HET OVERZICHT