Keukentrends 2014, keuken en design

januari 15, 2014

De keuken is al lang geen plek meer om alleen voedsel te bereiden. Tegenwoordig is het vaak het kloppend hart van het huis en wordt de ruimte nog zelden alleen als keuken gebruikt. Vandaar ook de term leefkeuken. Een ruimte om te koken, gezellig samen te eten en te drinken en waar goede gesprekken met vrienden en familie gehouden worden.

Keuken en design worden steeds vaker samen genoemd. Met plezier koken en lekker eten is het fijnste in een functionele én mooie ruimte die aan alle wensen voldoet. Dat de keuken aan trends onderhevig is, is terug te zien op de verschillende internationale designbeurzen.

De belangrijkste trends die op de beurzen naar voren kwamen zijn:

1. De groene keuken waar duurzaamheid centraal staat.

Koken zonder onnatuurlijke toevoegingen, een eigen moestuin, bewust en biologisch eten en afvalscheiding, leven volgens een gezonde lifestyle. Bij deze lifestyle past een keuken van duurzame materialen zoals hout en het verbouwen van eigen groenten. Keukens waar de nadruk op irrigatie en andere groeistimulansen ligt. Zo kan je in de keuken kruiden en kleine groenten houden met als achterliggend idee: het eigen voedsel verbouwen voordat je het kookt.

2: Tactiel

In de keuken staat hygiëne hoog in het vaandel. Door ons drukke bestaan is het van belang dat de keuken snel en makkelijk schoon gemaakt kan worden. Maar dat betekent niet dat de keuken er ook steriel uitziet. Gladde en koude oppervlakken maken vrij baan voor kleuren en finishes met een warme uitstraling.

3: Trendkleuren

Warme kleuren zoals bruin, sneeuwwit, hout, beton en koper zijn de trendkleuren van dit jaar. De kleuren stralen gezelligheid uit. Voor keukenproducten zie je wel fellere kleuren. Ook matlak wint terrein op het gebied van hoogglans. De keuken heeft hierdoor een meer zachte uitstraling en een knusser effect.

4: Koper en natuursteen

Natuursteen zoals marmer kan uitstekend gebruikt worden in de keuken als keukenblad, achterwand. Maar ook in keukenaccessoires zoals marmer snijplanken, dienbladen en bestek waar natuursteen in verwerkt zit. Tegenwoordig zijn er ook keukens met een dunne laag stenen fineer. Edelmetaal, zoals koper, goud en messing, combineert mooi met natuursteen, dat via de andere ruimtes in huis ook zijn weg naar de keuken heeft gevonden. En met steen valt veel te innoveren. Koper is in de keuken toepasbaar als zichtbare koperen leidingen en koperen kranen maar ook de mooie pannen mogen weer volop aanwezig zijn.

TERUG NAAR HET OVERZICHT