Ontdek de stoomoven

augustus 15, 2017

Koken met stoom bestaat al duizenden jaren. In het Verre Oosten en dan vooral in China koken ze met stoom omdat het gezonder, makkelijker en smaakvoller is.

Koken met stoom heeft veel voordelen, zo zijn luchtjes in de keuken grotendeels verleden tijd en is uw aanrecht altijd opgeruimd. Bovendien zijn een groot deel van de stoomovens van tevoren instelbaar met een timer. Dan is het eten vrijwel klaar op het moment dat u thuiskomt.

Hoe werkt koken met stoom?

Door verhitting verdampt water in stoom. De gerechten komen niet rechtstreeks met water in aanraking en daardoor blijven de voedingsstoffen, vitamines, mineralen, kleur en vorm goed bewaard.

Uit onderzoek van de consumentenbond in 2004 bleek dat bij bereiding van bloemkool in een stoomoven 57% van de vitamine C verloren ging. Bij anderen kookmethoden was diti minimaal 69% De stoomoven is maximaal inzetbaar. U kunt ermee koken, sudderen, ontdooien, bakken en braden,

De voordelen van een stoomoven zijn:

Behoud van voedingsstoffen (vitamines, mineralen)
Er is geen boter of vet meer nodig voor de bereiding van het eten
Er kunnen meerdere gerechten tegelijkertijd in worden klaargemaakt
De smaak van het eten blijft beter in een stoomoven
Geen overkoken of aanbranden
Vlees en vis zullen mals en sappig blijven en niet meer uitdrogen
Groenten behouden hun “bite”
Geen kookluchtjes
Geen toezicht nodig op het bereidingsproces (er kan niets overkoken of aanbranden)
Verschillende type stoomovens:

1: Stoomoven met hoge druk

Deze stoomoven werkt volgens het principe van de moderne vorm van de bekende snelkookpan. Voordat het programma afloopt opent de stoomoven automatisch een klepje waardoor de stoom met koele lucht wordt gemengd en er nauwelijks stoom vrijkomt bij het openen van de oven. Het voordeel van deze stoomoven is dat bereiden veel sneller gaat dan op een kookpit. Het nadeel is dat deze oven wordt afgesloten en u tijdens de bereiding het voedsel niet kunt zien. Ook is het niet mogelijk om tijdens het kookproces de oven te openen als u meerdere gerechten tegelijkertijd wilt bereiden.

2: Drukloze stoomoven

Deze oven is net als de stoomoven met hoge druk niet te gebruiken als gewone oven. Deze stoomoven wordt vaak verkocht in combinatie met een gewone oven. Een drukloze stoomoven biedt geen tijdswinst voor wat bereiding van de producten, maar heeft wel alle voordelen van stomen. Ook kunt u meerdere gerechten tegelijkertijd stomen.

3: Combi-stoomoven

Deze oven is een combinatie van een gewone oven met een stoomoven en profiteert u van de voordelen van beide apparaten. De stoom geleidt de warmte perfect zodat het eten gelijkmatiger gaart. U kunt voor elk gerecht aangegeven of u een hoge of een lage vochtigheidsgraad wenst waardoor u in deze oven ook taarten kunt bakken of gerechten met een krokant korstje. Bovendien kunt u deze oven ook gebruiken voor bijvoorbeeld het rijzen van deeg door de toevoeging van een beetje stoom. De gaartijd van deze oven is ongeveer 20% korter dan die van een gewone stoomoven.

Vraag bij Vébé Keukens naar de mogelijkheden voor uw keuken.

TERUG NAAR HET OVERZICHT